Ademhalingsklachten

De ademhaling is een belangrijk onderdeel in het houdings- en bewegingspatroon en zo ook in het lichamelijk en geestelijk functioneren. Ademen doen we onbewust. Toch kan door diverse oorzaken, bijvoorbeeld benauwdheid door allergie, astma, longafwijkingen zoals emfyseem en hyperventilatie, de ademhaling niet goed verlopen.

Wanneer er bijvoorbeeld een verstoring is van de ademhaling door (over-)spanning of pijnklachten kan de ademhaling op een negatieve wijze beïnvloed worden. Het lichaam raakt uit balans. Symptomen als duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid of het niet goed kunnen doorademen kunnen optreden. Duurt zo’n situatie te lang dan loopt u het gevaar in een vicieuze cirkel te belanden waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren.
Het is belangrijk dat u leert een dergelijke situatie te doorbreken en uiteindelijk te voorkomen.

Oefentherapie

Een oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw, in dit geval, ademhalingsklachten. De oefentherapeut geeft u inzicht in de gevolgen van de aandoening/ klacht voor het lichaam en welke invloed dit heeft op de ademhaling.

Samen met de oefentherapeut gaat u op zoek naar de oorzaak van de problemen rondom de ademhaling en wordt er d.m.v. oefeningen, instructies en adviezen gewerkt aan een zo optimaal mogelijke natuurlijke en ontspannen ademhaling. Het direct kunnen toepassen en integreren van het geleerde in het dagelijks bewegen is belangrijk. U leert omgaan met uw klachten en/of hoe u adequaat op uw klachten kunt reageren, zodat ze verminderen of verdwijnen en niet meer terugkeren.